torsdag 22 januari 2009

Matsäck till skolan

Jag reagerade på Aftonbladets artikel om matsäck i skolan och framförallt på Malin Wollins åsikter om det hela. I Jönköping vill man ta bort alla extra utgifter som tillkommer för skolresor och matsäck för föräldrar. Det står i skollagen att skolan ska vara gratis, men så är i regel inte fallet. Friluftsdagar får skolor att ta betalt för bussresor och dylikt samt tvingar föräldrarna att skicka med matsäck. Malin Wollin anser att det rör sig om struntsummor och att "Om de sparar in på den matsäcken så kan hela familjen åka till Kreta 2083". Hon tycker att föräldrarna gott kan betala de extra utgifterna.

Jag har aldrig haft problem med varesig extra utgifter eller matsäckar. Min mamma gick upp en timma tidigare och stekte pannkakor och gjorde sedan gigantiska matlådor med kycklingklubba, russin, äpple, yoggi, köttbullar och pannkakor med sylt. Matsäcken var i regel mycket roligare än aktiviteterna man gjorde på de där friluftsdagarna.

Det finns dock andra som inte var lika lyckligt lottade. Min sambo till exempel. Hans föräldrar hade det ytterst knapert med pengar och hade knappt råd med mat. Han fick aldrig några födelsedagspresenter eller julklappar. Varje gång det var friluftsdag på hans skola och föräldrarna inte hade råd blev det stora besvär. Hans mamma ringde varje gång envist och undrade vad skolan höll på med. Det blev mängder av arga telefonsamtal över åren.

Skolan hade inget bra sätt att lösa det heller. De kunde inte skaffa fram en matsäck eller busspengar åt honom, då det skulle vara orättvist. Det var inte heller okej att han hade en vanlig skoldag (vilket han helst ville). Vid något tillfälle gjorde hans mammas envishet att hela skolan fick äta i en skolmatsal nära utflyktsmålet istället för matsäck. I regel blev han sjukanmäld av sina föräldrar eller tillslut efter mycket krångel och tjat ihopskuffad med någon annan klass och fick ha vanlig skoldag. Vid de mycket få tillfällen då han faktiskt hade mat med sig blev han mobbad av klasskamraterna för att han hade vad Wollin kallar för "svennebananmatsäck", det vill säga ett fåtal smörgåsar. Resten av klassen hade lagad mat.

Jag tycker att skoldirektören i Jönköping tänker helt rätt. För min familj rörde det sig om struntsummor, men för andra gör det inte det. Skolan ska vara avgiftsfri, så som lagen säger. Det handlar inte om snålhet, som Wollin tror, utan lika rättigheter. Även om föräldrarna har det knapert ska man kunna delta i skolutflykter. Ingen ska behöva bli utanför för att skolan använder kryphål i lagen. Wollins uttalande "om de sparar in på den matsäcken så kan hela familjen åka till Kreta 2083" är ett hån mot de med låga inkomster. Det handlar inte om fiffel och snålhet. När föräldrar säger att de inte har pengar, så kan det faktiskt betyda att de inte har pengar.

Många kommentarer till Aftonbladets artikel hävdar att det handlar om ren lathet från föräldrarnas sidan. Jasså? Bara för att min mamma gick upp en timme tidigare och stekte pannkakor betyder inte det att alla mammor och pappor kan göra det. Vissa har helt andra arbetstider och livssituationer som kanske helt hindrar dem från att hjälpa sina barn med matsäck. Ensamstående föräldrar med hektiska jobb har det inte så enkelt. Är det lathet från föräldrarnas sida?

Visst har skolorna ont om pengar. Men det fråntar dem inte ansvaret att förse eleverna med skolmat. Skolan ska dessutom vara gratis, och så länge grundskolan är obligatorisk ska inga aktiviteter som kostar pengar förekomma. Det finns en lag, och den ska man följa. Vissa verkar ha åsikten att föräldrarna ska vara tacksamma för att skolan annordnar något och därför snällt betala. Nej, det är snarare skolans skyldighet att annordna aktiviteter, och dessa ska enligt lagen vara gratis.

Några hävdar att man ska tänka sig för redan innan man skaffar barn. Alla vet att barn är dyra och tidskrävande, jag tror inte det är där problemet ligger. Snarare är det så att en situation kan förändras efter att man skaffat barn. Sjukdom, skillsmässor, ofrivillig arbetslöshet och dödsfall ger stora konsekvenser på både tid och ekonomi. Det är omöjligt att förutsäga att det kommer att bli så när man beslutar att skaffa barn. Det är inte ett realistiskt att skylla det på föräldrarna.

Matsäck ska aldrig vara ett krav från skolan. Skolaktiviteter ska vara gratis. Inget barn ska behöva bli utanför för att skolan inte sköter sig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så din sambo fick smörgåsar till middag också? Om man inte har råd med matsäck har man nog så stora bekymmer att man inte kan ta hand om sina egna barn.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Anonym sa...

Sorligt att folk inte kan förstå att livet kan förändras på tre sekunder. Föräldrarna kan ju trots allt varit sjuka/skadade och inte kunnat jobba eller drabbas av någon annan kris eller helt enkelt vara hemma med sina barn eller att alla jobb inte ger så mkt pengar. Alla ska ha rätt att kunna ha barn.