lördag 18 september 2010

Du vet väl att en blank röst är ingen röst?

Det finns folk som planerar att rösta blankt i valet. Genom att inte rösta på något tänker man att man ändå kommer med i statistiken och ändå indirekt påverkar. Men hur funkar det egentligen?

Enligt officiella hemsidan gäller detta:
Om du röstar blankt, dvs. lämnar valsedeln tom räknas den som en blank röst vid sammanräkningen. Den blanka rösten räknas som ogiltig för att den inte ska påverka mandatfördelningen mellan partierna.
En blank röst räknas alltså som ogiltig. Den klumpas ihop med de röster som förkastats eftersom de inte följer reglerna, till exempel om man försökt rösta på två partier. Ogiltiga röster har sedan ingen påverkan alls och plockas bort. Du kan med andra ord nästan lika gärna vara soffliggare som att rösta blankt.

Vi är måna om att hålla SD utanför riksdagen. Men vad händer med procentandelarna för partiet om du röstar blankt? Man kan tro att de blir oförändrade. Så är dock inte fallet. Ett exempel: Om 2 av 100 röstar på SD får partiet 2 %, men om 20 andra röstar blankt får partiet 2/80 = 2,5 % av de giltiga rösterna. Det innebär att en blank röst faktiskt kan hjälpa dem. Det är något vi bör undvika.

Rösta inte blankt. Ta vilket som helst av riksdagspartierna. SD får inte komma över 4-procentspärren. Allt annat känns osvenskt.

1 kommentar:

Ayahuasca Medicina sa...

Hej.
Hur kan du få det till "osvenskt"?
Låt folket avgöra vad de vill och vem de vill rösta på i stället för att lägga ner tid på att förstöra det lilla som finns kvar av den sk demokratin.