onsdag 16 juli 2008

Smaklöst, Sissela Kyle!

Igår kväll satt jag framför teven med mina föräldrar och åt. Eftersom jag var i minoritet blev programvalet Allsång på Skansen. Efter ett tag tappade vi dock alla hakan. In mot scenen cyklar Sissela Kyle, iförd arbetardräkt med tydlig inspiration från kommunismens Kina. Hon drar en lång radda av plumpa skämt med Kina-anknytning där många spelar på fördomar. Det blev väldigt tyst, både hemma och i publiken på Skansen. Det var inte roligt. Alls. Spexandet höll på länge och blev bara mer och mer pinsamt.

Hur kan man på största allvar tro att det är en bra idé att i sändning kasta skit på Kina och göra narr av dess befolkning? Hur kan man tro att Tibet-frågan är rolig att skämta om? Hur kan man tro att främlingsfientlighet är humor?

Det är en sak att skämta om till exempel Norge. Där finns det en slags syskonkärlek, och både vi och dem har skämtat om varandra längre. Det tar man med en klackspark, det är roligt. Ingen tar illa upp. Deras kultur och befolkning är dessutom väldigt lik den svenska. Men att skämta om Kina är att förstöra våra relationer till landet. Att förudmjuka Kina är elakt, osmakligt och absolut inte roligt.

Visst är Kina en diktatur med många mindre trevliga saker som sträng censur och invationen av Tibet på sitt samvete, men det ger oss inte rätt att förolämpa de vanliga människorna där. Att spotta på ett lands kultur, dess förflutna och dess befolkning, det gör man inte. Oavsett om det rör sig om Kina eller något annat land som ligger långt ifrån Sverige.

Vi ska nog vara glada om de kan tänka sig att ta emot oss vid OS.

Aftonbladet har skrivit om det här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

1938 ordnade nazisterna ett os i Berlin.De som kritiserade detta blev bemötta med liknande argument som du använder nu. Med facit i handen vet vilka som hade rätt. Sisela Kyle är vår tids Karl Gerhard(googla på honom om du inte redan förstår vad jag menar),
en ensam hjältinna i ett hav av strutsar som väljer att blunda för folkmord och tortyr.allt i den politiska korekthetens namn.

Anonym sa...

Sandra: du har rätt att det Sisela Kyle gjorde är bara pinsamt och SVT måste ta ansvar också.

Anonym: det är et hån mot omvärlden att jämställer OS i Berlin med OS i Peking.

Anonym sa...

diktaturen kanske inte har humor. men människorna som bor där har det säkert. dvs, man får väl skämta om vad som helst. pinsamt att bli så upprörd över lite satir.

Anonym sa...

Se där! Ännu ett schmock som jämställer Kina med Nazityskland. Det är snarare du själv som är nasse i själen som ens drar parallellen.

Say no more than this:

http://www.resume.se/nyheter/2008/07/18/roda-korsets-ungdomsforbun/

"Enligt Brouwers har federationen troligtvis fått klagomål på kampanjen från en person i London som även har hört av sig till Ungdomsförbundet och klagat. Han har även deltagit i en livlig diskussion på Adland om kampanjen där kritikerna går hårt åt det faktum att militären på bilderna inte är kinesisk utan nepalesisk.

– Hans mål har varit att försöka stoppa kampanjen och enligt uppgifter vi har fått han även försökt stoppa kampanjer för andra organisationer. Vi har vetat hela tiden att en del av bilderna vi använt är på nepalesisk militär som agerar mot tibetanska demonstranter. Meningen var att lyfta frågan om mänskliga rättigheter och att visa vilken roll alla länder har. Vi ville väcka en debatt. Tyvärr har mycket fokus hamnat på kampanjen istället för sakfrågan men min förhoppning är att vi i alla fall ska få folk att börja diskutera."

Ojdå! Var det NEPALESISK militär och inte KINESISK??

Anonym sa...

Visst ska man kunna få kritisera Kina - vi i Sverige kan ju det, till skillnad från kineserna själva (de kan kritisera till en viss grad). Men Allsång på Skansen känns definitivt som fel forum för officiell kritik av Kina - låt UD och RK sköta det! Och låt oss som reser till Kina ofta sköta snacket med "gräsrötterna", dvs vanliga kineser.

Det allra största problemet med kritik mot Kina är att många kineser är helt omedvetna om att det finns något att kritisera. Censuren och media har varit så hårt styrt att kineserna lever i en annan sanning än vad vi i väst gör. Ex Tibet-frågan där ALLA kineser anser att Tibet ALLTID har varit en del av Kina och Dalai Lama var en elak feodalkung som hade en massa trälar innan Mao befriade dem. Kineserna VET INTE att Tibet faktiskt var ett eget land tidigare och att det har varit en invasion. Hur lyfter man på en lögn utan att en massa andra lögner inte samtidigt blottas? Det är sanningar som måste upprätthållas om KKP ska kunna sitta kvar vid makten, tyvärr.

Anonym sa...

^anonym:
Ja, vad kan man säga. Jag tappar hakan av din fullständiga ignorans till fakta.
Dalai Lama var och är fortfarande en separatistledare (terrorist är ett modernt ord nuförtiden) som var en "feodalkung" i det feodala samhället som var tibet. Ett munksamhället där vanligt folk var i praktiken slavar.
Kineserna är mycket väl medvetna att tibet var ett eget land tidigare. Dock inte sedan 1200-talet ty tibet har varit en del av Kina i 800 år.
"Invationen" du pratar om är de få decennierna då Kina tappade kontrollen av tibet pga bland annat Storbritannien, WWII och den japanska invationen och Kina återtog området efter att landet hade stabiliserats efter år av utländsk aggression mot Kina.
Kineserna är mycket mer medvetna om sitt eget land än vad du är, det kan jag lova.
Läs på lite innan du ger dig in i debatten igen. Jag rekommenderar något med anknytning till verkligheten, ej slagord från hollywoodsinofober.

Anonym sa...

Många svenskar tjänar väldigt mycket pengar på kinesiska laogai-läger och barnarbetare, då vet väl alla goda svenska medborgare att detta ämne då inte bör diskuteras högt vid middagsbjudningar och absolut inte på TV ! Bevare mig.

Om man nu måste prata om Kina ska man prata om den oerhört snabba ekonomiska tillväxt en promille av den kinesiska befolkningen kan njuta av eller hur vi kan utöka kulturutbytet med denna blivande stormakt.

Mao Donalds