onsdag 7 februari 2007

Monsterglasögon

Vad är det egentligen med alla dessa gigantiska glasögon som dyker upp överallt?

Det började med att i stort sett alla bloggar pratade om Spectacles for Africa. Visst, ett himla bra projekt, men med ganska fula bågar. Sedan hade alla handlat minst ett par och visade stolt upp dem. Men det slutade inte där. En vän till mig dök upp på nyårsfesten med ett par glasögonbågar i samma stuk, och han tillhör definitivt inte den kategorin som läser bloggar, han är betydligt mycket mer åt det alternativa hållet. Samtidigt dyker det upp bilder på coola Parismänniskor hos Face Hunter, alla med samma typ av bågar. Och de kan definitivt inte ha något att göra med svenska bloggar och projekt.

Det verkar helt enkelt som att de gigantiska bågarna kommer på flera fronter samtidigt. Plötsligt är alla överförtjusta, och det kan inte bero på grupptryck, inte när det är så pass olika grupper. Varan detta? Jag förstår verkligen inte. Har alla totalt missat hur fula de där bågarna är?

Samtidigt som det är så poppis verkar bågarna ändå ses som udda och originella. Alla som går runt med ett par får viss respekt, de vågar göra annorlunda och avvika från den stora massan. Detta trots att det har blivit så vanligt. I varenda vimmelarkiv är det minst en människa med gigantbågar.

För ett år sedan ville ingen ha tillbaka de gigantiska bågarna från förr. Bilder på föräldrar eller kändisar med brillor från den eran kändes smått otäcka. "Hur kunde de?" har många frågat sig. Och nu är det plötsligt skithäftigt. Varför?

Jag har i och för sig alltid gillat att sticka ut. Att ta på sig något udda och sedan njuta av uppmärksamheten. Så långt är jag med. Men tacky glasögon?

Bilden är för övrigt lånad från Face Hunter.

Inga kommentarer: